Etykiety dla piekarzy na pieczywo i produkty cukiernicze?

Etykiety dla piekarzy na pieczywo i produkty cukiernicze?

Rozporządzenie 1169/2011 wprowadziło szereg utrudnień dla piekarń wprowadzając etykiety dla piekarzy. Jeszcze parę lat temu mało która firma mogła pozwolić sobie na nadruk etykiety na profesjonalnych woreczkach, dzisiaj praktycznie na każdym pieczywie mamy nadruki od 13 grudnia 2016 będzie też obowiązek umieszczania informacji o wartości odżywczej.

Największy problem u producentów pieczywa sprawia wyliczenie wartości odżywczej, alergeny i skład i inne obowiązkowe informacje nie sprawiały tak dużego problemu.

Problemy pojawiają się przy spisywaniu receptur, często są one nie dokładne nie uwzględniają dokładnej ilości wody oraz przypieku które mają ogromny wpływ na kaloryczność, przy mieszankach piekarniczych bardzo często nie ma podanej kaloryczności co utrudnia osobom wyliczającym zrobienie analizy.

Mamy nadzieję że sytuacja zmieni się po wejść rozporządzenia i na wszystkich surowcach piekarniczych będą widniały wartości odżywcze, ułatwi to prace technologom, dietetykom jak i samym producentom.

Rodzaje etykiet:

• Etykiety na opakowania foliowe
• Etykiety częściowo zadrukowane
• Owijki na pieczywo
• Etykiety czyste przeznaczone do późniejszego zadruku
• Etykiety promocyjne

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 głosów, średnia: 5,00 na 5)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge