Gdy kończą się opakowania, etykiety na produkty.

Gdy kończą się opakowania, etykiety na produkty.

Wiele firm robi sobie zapas opakowań na produkty, dlatego ważne jest by pamiętać o 13 grudnia i wejściu rozporządzenia które narzuca umieszczenia informacji o wartości odżywczej.

Obowiązkowa  informacja  o  wartości  odżywczej  musi  obejmować  wszystkie  poniższe elementy, jak również ilość jakiegokolwiek składnika odżywczego, dla którego złożono oświadczenie  żywieniowe,  lub  innej  substancji,  dla  której  złożono oświadczenie żywieniowe lub zdrowotne: wartość  energetyczna,  a  także  ilość  tłuszczu,  kwasów  tłuszczowych  nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka oraz soli.
Wartość energetyczną należy podawać w kJ (kilodżulach) oraz kcal (kilokaloriach). Jako pierwszą  należy  podać  wartość  w  kilodżulach,  a  następnie  wartość  w kilokaloriach. Można stosować skróty kJ/kcal.

Kolejność prezentowanych informacji powinna być następująca:
wartość energetyczna
tłuszcz
w tym:
–  kwasy tłuszczowe nasycone
węglowodany

w tym:
– cukry
białko
sól

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 głosów, średnia: 5,00 na 5)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge