Jak przygotować się do kontroli IJHARS i Sanepidu?

Jak przygotować się do kontroli IJHARS i Sanepidu?

Dwie instytucje które będą kontrolowały producentów to Powiatowy Sanepid i IJHARS (Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych)

Sanepid będzie kontrolował producentów bardziej dogłębnie ponieważ będzie sprawdzał m.in poprawność wyliczeń wartości odżywczej natomiast IJHARS będzie tylko sprawdzać czy producent dostosował się do nowego rozporządzenia.

Co do zakresu przeprowadzanej kontroli najlepiej skontaktować się sanepidem w danym powiecie i ustalić z nimi które produkty muszą mieć oznaczenia zgodne z rozporządzeniem, interpretacja przepisów czasem się różni i lepiej ustalić to z jednostką kontrolującą aby później nie mieć kłopotów, w rozporządzeniu są podane wyjątki oraz uchylenia ale i tak przepisy są różnie interpretowane przez jednostki kontrolujące w różnych powiatach.

Koniec końców lepiej zapytać niż błądzić i robić sobie niepotrzebnie koszty lub płacić karę za nie dostosowanie się do przepisów rozporządzenia.

Musimy także pamiętać że warto posiadać pełną dokumentację HACCP ponieważ w przypadku kontroli wartości odżywczej jednostki kontrolujące mogą poprosić pełną dokumentację produktu.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 głosów, średnia: 3,50 na 5)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge