Kontrola laboratoryjna

Kontrola laboratoryjna

Co gdy żywność zostanie skontrolowana w laboratorium? Badanie laboratoryjne dużo kosztuje więc osoba która chce skontrolować producenta musi zapłacić za te badania z własnej kieszeni. Poza tym w laboratoriach też pojawiają się błędy i złe analizy więc z skąd pewność że badanie było przeprowadzone prawidłowo?

W ustawie istnieje zapis że podane dane są wartościami średnimi i nigdy nie będą one takie same dla każdego produktu bo produkty podobno jak i ludzie się różnią. Oczywiście nie może być tak że wartości odżywcze będą jakimiś nie stworzonymi liczbami i będą wprowadzały klienta w błąd. Odchylenia od normy można sprawdzić w rozporządzeniu z grudnia 2012 roku.

Najprościej można to zobrazować patrząc na ryby które w zależności od pory roku mają inną kaloryczność podobnie jest z mięsem nigdy nie będziemy mieli mięsa o takiej samej ilości tłuszczu, dlatego podawane wartości muszą być uśrednione bo w przeciwnym wypadku na każdy produkt trzeba by było robić osobna analizę.

W przypadku gdy produkt rozsyłany jest na całą Polskę tak jak ma to miejsce dużych firm i supermarketach warto jest zrobić badanie laboratoryjne ponieważ takie badanie ma akredytację.

Jak wygląda oraz przeprowadzane są badania laboratoryjne:
Według ustawy oznaczenie zawartości białek, tłuszczu oraz błonnika pokarmowego odbywa się za pomocą odpowiednich metod akredytowanych, stosowanych w laboratorium. Do oznaczania białek stosuje się metodę Kjeldahla, polegającą na oznaczeniu ilości azotu w próbce i przeliczeniu jej na zawartość białka, wykorzystując współczynnik przeliczeniowy x 6,25 (przywołany w rozporządzeniu 1169/2011). W produktach, takich jak: wyroby cukiernicze, wyroby ciastkarskie, pieczywo, przetwory jajowe oznacza się zawartość tłuszczu całkowitego przy użyciu metody wagowej, polegającej na wagowym oznaczeniu zawartości tłuszczu w próbce po wcześniejszej hydrolizie i ekstrakcji w aparacie Soxhleta.
Do oznaczania błonnika pokarmowego stosuje się metodę enzymatyczno-wagową. Aby wyliczyć zawartość węglowodanów, należy mieć wyniki oznaczeń białka, tłuszczu, błonnika pokarmowego oraz oznaczenia popiołu ogólnego i wody (sucha masa).

W najgorszym wypadku czeka nas kara w wysokości min 250 zł od produktu który został przebadany i wartości odżywcze nie mieściły nię w granicy błędu.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 głosów, średnia: 5,00 na 5)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge