Substancje dodatkowe na etykiecie

Substancje dodatkowe na etykiecie

Substancje dodatkowe na etykiecie

Substancje dodatkowe na etykiecieZatajenie substancji dodatkowej w wykazie składników jest fałszowaniem produktu i podlega sankcjom karnym. Niewłaściwe oznakowanie substancji dodatkowej na etykietach może nieść za sobą konsekwencje prawne.
Substancje dodatkowe na etykiecie

Zatajenie substancji dodatkowej w wykazie składników jest fałszowaniem produktu i podlega sankcjom karnym. Niewłaściwe oznakowanie substancji dodatkowej na etykietach może nieść za sobą konsekwencje prawne. Dlatego lepiej zapoznać się z  Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności. Aby zagłębić się w temat należy przeczytać w Rozporządzeniu Komisji (UE) nr 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011 r. zmieniającym załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 .

Warto zapoznać się także z:

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dni 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz.U. Nr 137, poz. 966 z późn. zm.);
Rozporządzenie 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 5 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…);
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności;
Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2010 r. Nr 136, poz. 914).

Substancje dodatkowe podobnie jak cały wykaz składników należy wymienić na etykiecie w wykazie składników, pomiędzy innymi składnikami produktu, zachowując kolejność malejącą, począwszy od składnika, którego jest najwięcej.

Gdy wymieniamy substancję dodatkową musimy podać jej funkcję jaką spełnia np.
stabilizator: E 452i
E 412 – substancja zagęszczająca,
emulgator – lecytyna sojowa,
karmel amoniakalny – barwnik,
E 210 – substancja konserwująca.

W przypadku niektórych barwników należy zastosować sformułowanie “może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci”.
E 110 (żółcień pomarańczowa),
E 104 (żółcień chinolinowa),
E 122 (azorubina),
E 129 (czerwień allura),
E 102 (tartrazyna),
E 124 (pąs 4R).

Gdy produkt zawiera jedną lub więcej substancji słodzących, etykieta powinna być opatrzona sformułowaniem „Zawiera substancję(-e) słodzącą(-e)”.

Gdy produkt zawiera cukry i substancje słodzące, wówczas na etykiecie obok nazwy produktu zapiszemy „Zawiera cukier (cukry) i substancję(-e) słodzącą(-e)”.

Gdy produkt zawiera poliole (alkohole wielowodorotlenowe, np. ksylitol, sorbitol) w ilości ponad 10%, wówczas należy zamieścić na opakowaniu informację „Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający”.

Gdy produkt zawiera aspartam, musimy o tym odpowiednio poinformować osoby chore na fenyloketonurię np.:
„Zawiera aspartam (źródło fenyloalaniny)” – jeśli w wykazie składników aspartam/sól aspartamu-acesulfamu są oznaczone wyłącznie numerem E.
„Zawiera źródło fenyloalaniny” – jeśli w wykazie składników podana jest nazwa szczególna aspartamu/soli aspartamu-acesulfamu.

Wykaz kategorii żywności:

•  kategoria 0  – wszystkie kategorie żywności;
•  kategoria 01  – produkty mleczne i ich analogi;
•  kategoria 02 – tłuszcze i oleje, emulsje tłuszczowe i olejowe;
•  kategoria 03 – lody spożywcze;
(nie ma podkategorii)
•  kategoria 04 – warzywa i owoce;
•  kategoria 05 – wyroby cukiernicze;
Przykładowy podział wyrobów cukierniczych na podkategorie:
5.1 Kakao i produkty czekoladowe objęte dyrektywą 2000/36/WE;
5.2 Pozostałe wyroby cukiernicze, w tym pastylki i drażetki odświeżające oddech;
5.3 Guma do żucia;
5.4 Dekoracje, polewy i nadzienie, z wyjątkiem nadzień na bazie owoców objętych kategorią 4.2.4;2
•  kategoria 06  – zboża i produkty zbożowe;
•  kategoria 07 – wyroby piekarskie;
Przykładowy podział wyrobów piekarskich na podkategorie
– wyroby piekarskie:
07.1 Chleb i bułki;
07.1.1 Chleb wyprodukowany wyłącznie z następujących składników: mąka pszenna, woda, drożdże lub zakwas, sól;
07.1.2 Pain courant francais; Friss búzakenyér, fehér és félbarna kenyerek
07.2 Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie
•  kategoria 08 – mięso;
•  kategoria 09  – ryby i produkty rybołówstwa;
•  kategoria 10 – jaja i produkty jajeczne;
•  kategoria 11 – cukry, syropy, miód i słodziki stołowe;
•  kategoria 12 – sole, przyprawy, zupy, sosy, sałatki i produkty białkowe;
•  kategoria 13 – żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego w rozumieniu dyrektywy 2009/39/WE;
•  kategoria 14 – napoje;
•  kategoria 15  – przekąski gotowe do spożycia;
•  kategoria 16 – desery z wyłączeniem produktów objętych kategoriami 1, 3 i 4;
•  kategoria 17 – suplementy żywnościowe zdefiniowane w dyrektywie 2002/46/WE, z wyłączeniem suplementów dla niemowląt i dzieci.

Comments are closed.