Uwzględnianie Błonnika na etykietach

Uwzględnianie Błonnika na etykietach

Uwzględnianie błonnika na etykietach:

Błonnik podobnie jak wskaźniki GDA i RWS narobił wiele komplikacji w sferze dietetyki i badań laboratoryjnych. Uwzględnienie błonnika jest bardzo atrakcyjnym zabiegiem dla
producentów żywności ponieważ żywność zawierająca dużą ilość błonnika jest w modzie i warto umieścić informacje o ilości błonnika.

Dawny wskaźnik GDA odchodzi w zapomnienie istotna jest informacja o błonniku, w GDA wynosił on 25 g w obecnym rozporządzeniu nie jest uwzględniona jego referencyjna
wartość spożycia.

Należy pamiętać że w rozporządzeniu 1169/2016 nie jest podana %RWS błonnika dlatego możemy uwzględnić tylko wielkość błonnika w przeliczeniu na gramy.

Pamiętamy też o tym że błonnik jest węglowodanem i dlatego w tabeli wartości odżywczej podajemy ilość węglowodanów przyswajalnych czyli po odjęciu błonnika korzystając z poniższego wzoru:

Węglowodany przyswajalne oblicza się ze wzoru:
WP = WO – BP
gdzie
WP – węglowodany przyswajalne,
WO – węglowodany ogółem,
BP – błonnik pokarmowy.

Należy pamiętać, że informacja o błonniku nie jest obowiązkowa w tabeli wartości odżywczej, jednak należy zawsze uwzględniać jego zawartość do wyliczenia energii czyli kcal i kJ

Pamiętamy także o uwzględnieniu w wyliczeniach zawartość alkoholi wielowodorotlenowych (polioli) które też należy wliczać do wyliczenia energii , np. ksylitolu – ilość × 2,4 kcal/10 kJ; zawartość alkoholu (× 7 kcal/29 kJ), kwasów organicznych (× 3 kcal/13kJ) oraz salatrimów (zamienników tłuszczu) (× 6 kcal/25 kJ).

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 głosów, średnia: 5,00 na 5)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge