Wartość Energetyczna czy Wartość Odżywcza?

Wartość Energetyczna czy Wartość Odżywcza?

Często wielu producentów jak też i zwykłych ludzi myli te dwa pojęcia? W rzeczywistości oznaczają one zupełnie co innego

Wartość energetyczna produktu jest to ilość energii w danym produkcie jaką organizm może przyswoić przez trawienie. Wartość energetyczna wyrażana jest w kilokaloriach (kcal) i kilodżulach (kJ).

Wartość odżywcza jest to stopień zawartości poszczególnych składników odżywczych (kaloryczność, białek, tłuszczy, węglowodanów, witamin itp) w produkcie.

Wartość energetyczna wchodzi w skład tabeli wartości odżywczej, większość z nas patrzy na wartość energetyczną (kJ/kcal) i dlatego automatycznie nazywamy tabelę wartość odżywczej wartościami energetycznymi.

Pamiętajmy o prawidłowym nazewnictwie oraz o tym żeby nie używać symboli i piktogramów do oznaczania wartości odżywczej i energetycznej ponieważ podczas kontroli wartości odżywczej może to stanowić nieważność wyliczeń a co za tym idzie wymianę matrycy na woreczkach i dodatkowe koszty oraz stres.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 głosów, średnia: 5,00 na 5)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge