Wreszcie jest Tabela Wartości Odżywczej IŻŻ 2017

Wreszcie jest Tabela Wartości Odżywczej IŻŻ 2017

Wreszcie pojawiła się i jest dostępna zaktualizowana baza danych a precyzując mówiąc “Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw” Hanna Kunachowicz, Beata Przygoda, Krystyna Iwanow i Irena Nadolna Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dr med. A. Szczygła

Polski Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie po ponad 10 latach została zaktualizowana baza danych wartości odżywczej, znajdziemy w niej ponad 1000 produktów a w niej bardzo dokładny opis parametrów oto przykład z nagłówka:

Lp. Numer kodowy Nazwa polska produktu/potrawy Nazwa angielska produktu/potrawy English name food products and dishes Nazwa systenatyczna Odpadki Wartość energetyczna Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 Woda Białko ogółem Białko zwierzęce Białko roślinne Białko ogółem wg rozp. 1169/2011 Tłuszcz Węglowodany ogółem Węglowodny przyswajalne Popiół Składniki minerane Witaminy Kwasy tłuszczowe nasycone Kwasy tłuszczowe jednoniensycone Kwasy tłuszczowe wielonienasycone Cholesterol Aminokwasy Węgloodany % energii z:
Sód Sól Potas Wapń Fosfor Magnez Żelazo Cynk Miedź Mangan Jod Witamina A Retinol b-karoten Witamina D Witamina E Tiamina Ryboflawina Niacyna Witamina B6 Foliany Witamina B12 Witamina C C 4:0 C 6:0 C 8:0 C 10:0 C 12:0 C 14:0 C 15:0 C 16:0 C 17:0 C 18:0 C 20:0 ogółem C 14:1 C 15:1 C 16:1 C 17:1 C 18:1 C 20:1 C 22:1 ogółem C 18:2 C 18:3 C 18:4 C 20:3 C 20:4 C 20:5 C 22:5 C 22:6 n-3 n-6 ogółem Izoleucyna Leucyna Lizyna Metionina Cystyna Fenyloalanina Tyrozyna Treonina Tryptofan Walina Arginina Histydyna Alanina Kwas asparaginowy Kwas glutaminowy Glicyna Prolina Seryna Glukoza Fruktoza Sacharoza Laktoza Skrobia Błonnik pokarmowy białka tłuszczu węglowowodanów błonnika
% kJ kcal kJ kcal g g g g g g g g g mg g mg mg mg mg mg mg mg mg mg mg mg mg mg mg mg mg mg mg mg mg mg g g g g g g g g g g g g g g g g g g g g g g g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg mg mg mg mg mg mg mg mg mg mg g g g g g g

Przeglądając bazę danych możemy odczytać na każdym produkcie bardzo dokładne informacje czasem aż ciężko uwierzyć ile składników może pomieścić każdy produkt. Osoby tworzące tą tabelę włożyły bardzo dużo wysiłku aby zbadać wszystkie parametry dla ponad 1000 produktów.

Obliczając wartość odżywczą często nasza firma korzystała z zagranicznych tabel teraz śmiało można stwierdzić że Polska tabela (baza danych) zawiera więcej informacji niż tabele zagraniczne.

Obliczając wartość odżywczą musimy pamiętać że tabelę chronią prawa autorskie możemy wykorzystywać dane z tabeli obliczając wartość odżywczą dla produktów jednak nie możemy sprzedawać gotowych wartości dla danego produktu pamiętamy że w biorąc dane z tabeli musimy odpowiednio obliczyć węglowodany w rozporządzeniu 1169 trzeba uwzględnić węglowodany przyswajalne.

Tabela jest dostępna w dwóch wersjach w rozszerzonej i podstawowej, rozszerzona jest oczywiście droższa. Kupując dostęp do bazy musimy wypełnić także kartę rejestracyjną i odesłać do Instytutu.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 głosów, średnia: 5,00 na 5)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge