Uwzględnianie Błonnika na etykietach
Uwzględnianie błonnika na etykietach:
Błonnik podobnie jak wskaźniki GDA i RWS narobił wiele komplikacji w sferze dietetyki i badań laboratoryjnych. Uwzględnienie błonnika jest bardzo atrakcyjnym zabiegiem dla
producentów żywności. Żywność zawierająca dużą ilość błonnika jest w modzie i warto umieścić informacje o ilości błonnika.
Dawny wskaźnik GDA odchodzi w zapomnienie istotna jest informacja o błonniku. W GDA wynosił on 25 g w obecnym rozporządzeniu nie jest uwzględniona jego RWS.
Należy pamiętać że w rozporządzeniu 1169/2016 nie jest podana %RWS błonnika. Dlatego możemy uwzględnić tylko wielkość błonnika w przeliczeniu na gramy.
Pamiętamy też o tym że błonnik jest węglowodanem i dlatego w tabeli wartości odżywczej podajemy ilość węglowodanów przyswajalnych czyli po odjęciu błonnika korzystając z poniższego wzoru:
Węglowodany przyswajalne oblicza się ze wzoru:
WP = WO – BP
gdzie
WP – węglowodany przyswajalne.
WO – węglowodany ogółem.
BP – błonnik pokarmowy.
Należy pamiętać, że informacja o błonniku nie jest obowiązkowa w tabeli wartości odżywczej. Jednak należy zawsze uwzględniać jego zawartość do wyliczenia energii czyli kcal i kJ
Pamiętamy także o uwzględnieniu w wyliczeniach zawartość alkoholi wielowodorotlenowych. (polioli) które też należy wliczać do wyliczenia energii. np. ksylitolu – ilość × 2,4 kcal/10 kJ; zawartość alkoholu (× 7 kcal/29 kJ). kwasów organicznych (× 3 kcal/13kJ) oraz salatrimów (zamienników tłuszczu) (× 6 kcal/25 kJ).