Wartość Odżywcza

Wartość Odżywcza

Od 13 grudnia 2016 r. będzie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie
przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Producenci żywności po upływie tej daty będą
mieli obowiązek zamieszczanie informacji o wartości odżywczej na swoich produktach.
Dotyczy to głównie żywności pakowanej.

„W  dniu  25  października  2011  r.  Parlament  Europejski  i  Rada  przyjęły  rozporządzenie
(UE)  nr  1169/2011  w  sprawie  przekazywania  konsumentom  informacji  na  temat
żywności  (zwane  dalej  „rozporządzeniem  w  sprawie  informowania  o żywności”).
Rozporządzenie w sprawie informowania o żywności zmienia obowiązujące w Unii
przepisy dotyczące etykietowania żywności, aby umożliwić konsumentom dokonywanie świadomych  wyborów  i bezpieczne stosowanie  żywności, a jednocześnie zapewnić swobodny przepływ legalnie wyprodukowanej i wprowadzonej do obrotu żywności. Rozporządzenie weszło w życie dnia 12 grudnia 2011 r. Rozporządzenie stosuje się od dnia 13 grudnia 2014 r. z wyjątkiem przepisów dotyczących informacji  o  wartości odżywczej, które stosuje się od dnia 13 grudnia 2016 r. „

Wchodząca ustawa będzie pomagać dokonać świadomych wyborów jeśli chodzi o zawartość makroskładników. Będziemy mogli porównywać produkty pod kątem jakości patrząc na tabele wartości odżywczej np. możemy porównać naturalne płatki kukurydziane z płatkami fitness wystarczy że zerkniemy na ilość cukrów i już wiemy który produkt będzie lepszy jakościowo.

Jeśli na etykiecie brakuje miejsca na tabelę wartości odżywczej, możemy wypisać wartość odżywczą w formie tekstu musimy pamiętać jednak o kolejności ( wartość energetyczna, tłuszcze, kwasy tłuszczowe nasycone, węglowodany, w tym cukry, białko, sól)

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 głosów, średnia: 5,00 na 5)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge