Sód czy Sól?
Sód czy Sól?
Kolejny poważny dylemat przy obliczaniu wartości odżywczej pojawia się przy podawaniu soli, wcześniej na etykietach uwzględniało się sód dzisiejsze rozporządzenie narzuca podawanie soli.
Obecne tabele polskie np. Tabela IŻŻ (Instytut Żywności i Żywienia) uwzględniają sód dlatego też musimy pamiętać o tym żeby przemnożyć wartość sodu x 2,5 aby otrzymać wartość soli. IŻŻ w Warszawie zapowiedział też nową publikację tabeli wartości odżywczej która ma się ukazać końcem 2 kwartału 2016 roku.
Równoważną zawartość soli zawsze otrzymuje się z całkowitej zawartości sodu w danym produkcie spożywczym, stosując następujący wzór: sól = sód × 2,5.
Musimy wrócić uwagę także na to aby na etykiecie widniała nazwa soli ponieważ częstym błędem jest umieszczanie nazewnictwa sodu. Co do wartości %RWS musimy wyliczyć odnosząc się do normy 6 g soli.
Pamiętamy także że:
– Środek spożywczy nie zawiera sodu lub nie zawiera soli
gdy produkt zawiera nie więcej niż 0,005 g sodu.
– Środek spożywczy ma niską zawartość sodu/soli
gdy produkt zawiera nie więcej niż 0,12 g sodu.
– wody mineralne mają niską zawartość sody gdy wartość ta nie przekraczać 2 mg sodu na 100 ml.