Wartość Odżywcza
Od 13 grudnia 2016 r.
będzie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie
przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Producenci żywności po upływie tej daty będą
mieli obowiązek zamieszczanie informacji o wartości odżywczej na swoich produktach.
Dotyczy to głównie żywności pakowanej.
„W dniu 25 października 2011 r. Parlament Europejski i Rada przyjęły rozporządzenie.
(UE) nr 1169/2011 W sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat
żywności. (zwane dalej „rozporządzeniem w sprawie informowania o żywności”).
Rozporządzenie w sprawie informowania o żywności zmienia obowiązujące w Unii
przepisy dotyczące etykietowania żywności. Aby umożliwić konsumentom dokonywanie świadomych wyborów i bezpieczne stosowanie żywności. Jednocześnie zapewnić swobodny przepływ legalnie wyprodukowanej i wprowadzonej do obrotu żywności. Rozporządzenie weszło w życie dnia 12 grudnia 2011 r. Rozporządzenie stosuje się od dnia 13 grudnia 2014 r. z wyjątkiem przepisów dotyczących informacji o wartości odżywczej. Które stosuje się od dnia 13 grudnia 2016 r. „
Ustawa o wartości odżywczej będzie pomagać dokonać świadomych wyborów jeśli chodzi o zawartość makroskładników. Będziemy mogli porównywać produkty pod kątem jakości patrząc na tabele wartości odżywczej np. możemy porównać naturalne płatki kukurydziane z płatkami fitness. Wystarczy że zerkniemy na ilość cukrów i już wiemy który produkt będzie lepszy jakościowo.
Jeśli na etykiecie brakuje miejsca na tabelę wartości odżywczej. Możemy wypisać wartość odżywczą w formie tekstu musimy pamiętać jednak o kolejności. – ( wartość energetyczna, tłuszcze, kwasy tłuszczowe nasycone, węglowodany, w tym cukry, białko, sól)