Wreszcie jest Tabela Wartości Odżywczej IŻŻ 2017
Wreszcie pojawiła się i jest dostępna zaktualizowana baza danych a precyzując mówiąc „Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw”. Hanna Kunachowicz, Beata Przygoda, Krystyna Iwanow i Irena Nadolna Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dr med. A. Szczygła.
Polski Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie po ponad 10 latach.
Została zaktualizowana baza danych wartości odżywczej, znajdziemy w niej ponad 1000 produktów.
Przeglądając bazę danych możemy odczytać na każdym produkcie bardzo dokładne informacje. Czasem aż ciężko uwierzyć ile składników może pomieścić każdy produkt. Osoby tworzące tą tabelę włożyły bardzo dużo wysiłku aby zbadać wszystkie parametry dla ponad 1000 produktów.
Obliczając wartość odżywczą często nasza firma korzystała z zagranicznych tabel. Teraz śmiało można stwierdzić że Polska tabela (baza danych) zawiera więcej informacji niż tabele zagraniczne.
Obliczając wartość odżywczą musimy pamiętać że tabelę chronią prawa autorskie. Możemy wykorzystywać dane z tabeli obliczając wartość odżywczą dla produktów. Jednak nie możemy sprzedawać gotowych wartości dla danego produktu. Pamiętamy że biorąc dane z tabeli musimy odpowiednio obliczyć węglowodany w rozporządzeniu 1169 trzeba uwzględnić węglowodany przyswajalne.
Tabela jest dostępna w dwóch wersjach w rozszerzonej i podstawowej. Rozszerzona jest oczywiście droższa. Kupując dostęp do bazy musimy wypełnić także kartę rejestracyjną i odesłać do Instytutu.