Nowe produkty w szkołach
Rozporządzenie z 26 sierpnia 2016 roku, narzuciło nowe normy żywności sprzedawanej w szkołach. Wielu producentów dostarczających żywności do szkół musieli zmodyfikować receptury ponieważ w ich produktach było za dużo soli.
Pamiętajmy też o alergenach i sposobie informowania na produktach
zasadniczo dopuszczalne są wszystkie sposoby informowania, które umożliwiają
konsumentowi dokonanie świadomego wyboru, np. etykieta, inne materiały
towarzyszące lub inne środki, w tym nowoczesne narzędzia technologiczne lub przekaz
ustny (tj. możliwa do zweryfikowania informacja przekazana ustnie).
W sytuacji braku środków krajowych, do etykietowania substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji w przypadku żywności nieopakowanej zastosowanie mają przepisy rozporządzenia w sprawie informowania o żywności dotyczące żywności opakowanej. Informacje te muszą być zatem dobrze widoczne, wyraźnie czytelne oraz, w stosownych przypadkach, nieusuwalne. Oznacza to, że
informacje na temat alergenów lub nietolerancji muszą być przedstawione w formie pisemnej, o ile państwa członkowskie nie przyjęły szczególnych środków krajowych.
Na terenach przedszkoli, szkół podstawowych, szkół gimnazjalnych oraz innych zakładów i placówek oświatowo-wychowawczych oraz opiekuńczo-wychowawczych zakazuje się sprzedaży lub podawania następujących środków spożywczych:
a) słodycze oraz wyroby cukiernicze i ciastkarskie o zawartości cukru przekraczającej 10g cukrów dodanych2 na 100g produktu;
b) środki spożywcze szybkiego przygotowania typu fast food i typu instant serwowane na poczekaniu o zawartości sodu przekraczającej 300 mg Na w 100 g produktu;
c) przekąski z dodatkiem soli o zawartości sodu przekraczającej 300 mg Na w 100 g produktu;
d) produkty mleczne o zawartości cukrów dodanych powyżej 15g w 100 g/ml produktu;
e) produkty zbożowe o zawartości cukrów dodanych powyżej 25g w 100g produktu;
f) dżemy, marmolady, syropy wysokosłodzone o zawartości cukrów dodanych powyżej 50g na 100g produktu;
g) napoje gazowane i niegazowane z dodatkiem cukrów i syntetycznych barwników;
h) napoje energetyzujące i izotoniczne;