Gdy kończą się opakowania, etykiety na produkty.

Gdy kończą się opakowania, etykiety na produkty.

Gdy kończą się opakowania, etykiety na produkty wiele firm robi sobie zapas opakowań na produkty, dlatego ważne jest by pamiętać o 13 grudnia i wejściu rozporządzenia które narzuca umieszczenia informacji o wartości odżywczej.

Obowiązkowa  informacja  o  wartości  odżywczej  musi  obejmować  wszystkie  poniższe elementy, jak również ilość jakiegokolwiek składnika odżywczego, dla którego złożono oświadczenie  żywieniowe,  lub  innej  substancji,  dla  której  złożono oświadczenie żywieniowe lub zdrowotne: wartość  energetyczna,  a  także  ilość  tłuszczu,  kwasów  tłuszczowych  nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka oraz soli.
Wartość energetyczną należy podawać w kJ (kilodżulach) oraz kcal (kilokaloriach). Jako pierwszą  należy  podać  wartość  w  kilodżulach,  a  następnie  wartość  w kilokaloriach. Można stosować skróty kJ/kcal.

Kolejność prezentowanych informacji powinna być następująca:
wartość energetyczna
tłuszcz
w tym:
–  kwasy tłuszczowe nasycone
węglowodany

w tym:
– cukry
białko
sól

Comments are closed.