Czym jest indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny (IG), jest to wskaźnik glikemiczny który klasyfikuje produkty żywnościowe na podstawie wpływu jakie wywierają one na stężenie glukozy we krwi w ciągu 2 godzin po ich spożyciu.
Jak badamy indeks glikemiczny?
Obliczając indeks glikemiczny, bierzemy produkt który zawiera 50 gramów przyswajalnych węglowodanów i podajemy kontrolnej grupie osób. Następnie przez dwie godziny, co piętnaście minut, badamy stężenie glukozy we krwi, otrzymane wartości uśredniamy.
Indeks glikemiczny głównie dotyczy węglowodanów, gdyż tłuszcze i białko nie powodują wysokiego wzrostu stężenia glukozy we krwi. Gdy produkt ma wysoki indeks glikemiczny tym stężenie glukozy we krwi po jego spożyciu będzie większe a co za tym idzie tez będzie wysoki jego spadek. Dlatego zaleca się osobą chorym na cukrzyce stosowanie w swojej diecie produktów o niskim indeksie glikemicznym czyli nieprzekraczającym 60 IG lub stosowanie diety o niskiej zawartości węglowodanów z przewagą tłuszczy i białek.
Wyróżniamy 3 grupy indeksu glikemicznego:
- produkty o niskim indeksie glikemicznym (do 55)
- produkty o średnim indeksie glikemicznym (od 56 do 70)
- produkty o wysokim indeksie glikemicznym (powyżej 70)