Czcionka na etykiecie

Czcionka na etykiecie

Jaki rozmiar czcionki na etykiecie ?

Według Rozporządzenia 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, minimalny rozmiar czcionki wynosi 1,2 mm dla większości opakowań. W opakowaniach o największej powierzchni o polu mniejszym niż 80 cm2 można zastosować czcionkę  o wysokości 0,9 mm.
Czcionka na etykiecie

Według Rozporządzenia 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, minimalny rozmiar czcionki wynosi 1,2 mm dla większości opakowań. W opakowaniach o największej powierzchni o polu mniejszym niż 80 cm2 można zastosować czcionkę  o wysokości 0,9 mm.

Pamiętamy że czcionka czcionce nie równa i często wybierając określoną wysokość na projekcie wybierzemy nietypowy wzór i na opakowaniu potem okazuje się że czcionka jest za wysoka. Tak samo rzecz ma się z drukowanymi literami które często po wydrukowaniu są wyższe niż określa rozporządzenie.

Często producenci w przypadku produktów o specyficznym kształcie nie potrafią dobrać wysokości czcionki ponieważ nie są w stanie określić powierzchni produktu w takim przypadku często trzeba zasięgną wiedzy szkolnej sięgnąć po kartę wzorów i popracować na bryłach.

Od czasu podpisania Rozporządzenia minęło już trochę czasu jednak wciąż wiele opakowań nie została dostosowana do nowych wytycznych. W przypadku tych, w których wprowadzono zmiany, okazuje się że producenci celowo zakrywają wykaz składników oraz zmniejszają czcionkę by klientom nie chciało się szukać oraz przyglądać i czytać skład produktu.

Pamiętamy że czcionką o minimalnej wysokości powinny być zapisane tzw. obowiązkowe informacje na temat żywności, czyli:

  • nazwa żywności,
  • wykaz składników,
  • wszelkie składniki lub substancje pomocnicze w przetwórstwie wymienione w załączniku II lub uzyskane z substancji lub produktów wymienionych w załączniku II, powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, użyte przy wytworzeniu lub przygotowywaniu żywności i nadal obecne w produkcie gotowym, nawet jeżeli ich forma uległa zmianie,
  • ilość określonych składników lub kategorii składników,
  • ilość netto żywności,
  • data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia,
  • wszelkie specjalne warunki przechowywania lub warunki użycia,
  • nazwa lub firma i adres podmiotu działającego na rynku spożywczym,
  • kraj lub miejsce pochodzenia,
  • instrukcja użycia, w przypadku gdy w razie braku takiej instrukcji odpowiednie użycie danego środka spożywczego byłoby utrudnione,
  • rzeczywista zawartość objętościowa alkoholu,
  • informacja o wartości odżywczej (od 13 grudnia 2016 r.).
Comments are closed.