Gdy kończą się opakowania, etykiety na produkty.
Gdy kończą się opakowania, etykiety na produkty wiele firm robi sobie zapas opakowań na produkty, dlatego ważne jest by pamiętać o 13 grudnia i wejściu rozporządzenia które narzuca umieszczenia informacji o wartości odżywczej.
Obowiązkowa informacja o wartości odżywczej musi obejmować wszystkie poniższe elementy, jak również ilość jakiegokolwiek składnika odżywczego, dla którego złożono oświadczenie żywieniowe, lub innej substancji, dla której złożono oświadczenie żywieniowe lub zdrowotne: wartość energetyczna, a także ilość tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka oraz soli.
Wartość energetyczną należy podawać w kJ (kilodżulach) oraz kcal (kilokaloriach). Jako pierwszą należy podać wartość w kilodżulach, a następnie wartość w kilokaloriach. Można stosować skróty kJ/kcal.
Kolejność prezentowanych informacji powinna być następująca:
wartość energetyczna
tłuszcz
w tym:
– kwasy tłuszczowe nasycone
węglowodany
w tym:
– cukry
białko
sól