Koronawirus a piekarnia
Koronawirus (COVID-19) a wyroby piekarnicze sprzedawane luzem – Główny Inspektorat Sanitarny zamieścił komunikat w sprawie wyrobów piekarniczych sprzedawanych luzem.
Wielu klientów kupujących pieczywo ma obawy kupując pieczywo luzem gdyż boją się oni zarażenia koronawirusem. Można było zauważyć w hipermarketach spadek sprzedaży pieczywa luzem. Większość klientów sięgając po pieczywo wybierało te które były pakowane. GIS zapewnił w swoim oświadczeniu że nie ma doniesień naukowych wskazujących na zakażenie Koronawirusem COVID-19 drogą pokarmową. Wystarczy umieścić zakupione pieczywo na około 2 minuty w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 180-200°C. Dostępne źródła naukowe wskazują, że wirusy ulegają inaktywacji w temperaturze ok. 60-70°C.
Producentom pieczywa przypominamy o konieczności zachowania podstawowych zasad bezpieczeństwa i higieny. Polegających na używaniu w punkach sprzedaży pieczywa rękawiczek lub torebek jednorazowych. W przypadku pieczywa pakowanego przypominamy o obowiązku umieszczenia wartości odżywczej.