Limity tolerancji oraz zaokrąglenia
Co gdy nasza wartość odżywcza odbiega od norm?
Czasami bywa tak że wartość odżywcza podczas kontroli odbiega od norm, wtedy producenci często gotowi są oddać wszystkie produkty do akredytowanego laboratorium aby na 100% wszystko się zgadzało. Jednak w większości przypadkach jest to niepotrzebne ponieważ wartość odżywcza mieści się w tzw granicy błędu (limit tolerancji).
Poniżej tabelka określająca dopuszczalnie odchylenia wartości odżywczej:
Tabela 1: Limity tolerancji dla
żywności innej niż
suplementy żywnościowe obejmujące niepewność pomiaru
Limity tolerancji dla żywności (zawiera niepewność pomiaru):
Witaminy: +50%** -35%
Składniki mineralne: +45% -35%
Węglowodany: <10 g na 100 g: ±2 g
cukry: 10-40 g na 100 g: ±20%
białko: >40 g na 100 g:±8 g
błonnik pokarmowy: brak
Tłuszcz:
<10 g na 100 g: ±1,5 g
10-40 g na 100 g: ±20%
>40 g na 100 g: ±8 g
Kwasy tłuszczowe nasycone: <4 g na 100 g:±0,8 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone: ≥4g na 100 g:±20%
kwasy tłuszczowe wielonienasycone: brak
Sód:
<0,5 g na 100 g: ±0,15 g
≥0,5 g na 100 g: ±20%
Sól:
<1,25 g na 100 g:±0,375 g
≥1,25 g na 100 g:±20%
** w przypadku witaminy C w płynach można zaakceptować wyższy górny limit tolerancji
Pamiętamy także o tym że nasza wartość odżywcza musi być także poprawnie zaokrąglona