Limity tolerancji oraz zaokrąglenia
Co gdy nasza wartość odżywcza odbiega od norm?
![Czasami bywa tak że wartość odżywcza podczas kontroli odbiega od norm, wtedy producenci często gotowi są oddać wszystkie produkty do akredytowanego laboratorium aby na 100% wszystko się zgadzało.](https://wartosciodzywcze.pl/wp-content/uploads/2017/05/limity-tolerancji-oraz-zaokraglenia-300x300.jpeg)
Czasami bywa tak że wartość odżywcza podczas kontroli odbiega od norm, wtedy producenci często gotowi są oddać wszystkie produkty do akredytowanego laboratorium aby na 100% wszystko się zgadzało. Jednak w większości przypadkach jest to niepotrzebne ponieważ wartość odżywcza mieści się w tzw granicy błędu (limit tolerancji).
Poniżej tabelka określająca dopuszczalnie odchylenia wartości odżywczej:
Tabela 1: Limity tolerancji dla
żywności innej niż
suplementy żywnościowe obejmujące niepewność pomiaru
Limity tolerancji dla żywności (zawiera niepewność pomiaru):
Witaminy: +50%** -35%
Składniki mineralne: +45% -35%
Węglowodany: <10 g na 100 g: ±2 g
cukry: 10-40 g na 100 g: ±20%
białko: >40 g na 100 g:±8 g
błonnik pokarmowy: brak
Tłuszcz:
<10 g na 100 g: ±1,5 g
10-40 g na 100 g: ±20%
>40 g na 100 g: ±8 g
Kwasy tłuszczowe nasycone: <4 g na 100 g:±0,8 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone: ≥4g na 100 g:±20%
kwasy tłuszczowe wielonienasycone: brak
Sód:
<0,5 g na 100 g: ±0,15 g
≥0,5 g na 100 g: ±20%
Sól:
<1,25 g na 100 g:±0,375 g
≥1,25 g na 100 g:±20%
** w przypadku witaminy C w płynach można zaakceptować wyższy górny limit tolerancji
Pamiętamy także o tym że nasza wartość odżywcza musi być także poprawnie zaokrąglona