Wartość Energetyczna czy Wartość Odżywcza?
Często wielu producentów jak też i zwykłych ludzi myli te dwa pojęcia? W rzeczywistości oznaczają one zupełnie co innego.
Wartość energetyczna produktu jest to ilość energii w danym produkcie jaką organizm może przyswoić przez trawienie. Wartość energetyczna wyrażana jest w kilokaloriach (kcal) i kilodżulach (kJ).
Wartość odżywcza jest to stopień zawartości poszczególnych składników odżywczych (kaloryczność, białek, tłuszczy, węglowodanów, witamin itp) w produkcie.
Wartość energetyczna wchodzi w skład tabeli wartości odżywczej. Większość z nas patrzy na wartość energetyczną (kJ/kcal) i dlatego automatycznie nazywamy tabelę wartość odżywczej wartościami energetycznymi.
Pamiętajmy o prawidłowym nazewnictwie oraz o tym żeby nie używać symboli i piktogramów do oznaczania wartości odżywczej i energetycznej. Ponieważ podczas kontroli wartości odżywczej może to stanowić nieważność wyliczeń. A co za tym idzie wymianę matrycy na woreczkach i dodatkowe koszty oraz stres.