Wykaz składników
Składnik złożony to składnik, który zawiera więcej niż jeden składnik. Pamiętamy o tym że składnik złożony powinien w wykazie składników być rozwinięty nawiasem oraz rozpisany z czego się składa w kolejności od największego do najmniejszego.
Nie ma obowiązku podawania wykazu składników składnika złożonego jeżeli składnik zawiera mniej niż 2%. Wyjątkiem są dodatki do żywności które należy zawsze uwzględniać w wykazie ponieważ za to są sankcje karne.
Wykaz składników musi być poprzedzony słowem „składniki” lub sformułowaniem zawierającym ten wyraz.
Kategorie składników:
Niektóre składniki wchodzące w skład innych produktów możemy skrócić posługując się nazwą kategorii zamiast nazwy szczegółowej pomaga to zmniejszyć długość etykiety.
Wyjątki – nie trzeba podawać wykazu składników gdy:
• produkt zawiera jeden składnik, gdy jego nazwa jest identyczna z nazwą składnika lub nazwa umożliwia wyraźne zidentyfikowanie charakteru składnika (np.: mąka pszenna, płatki owsiane, siemię lniane),
• świeżych owoców i warzyw, w tym ziemniaków, które nie są obrane, pokrojone ani podobnie przygotowane,
• wody gazowanej, której w opisie wskazuje, że została nasycona dwutlenkiem węgla,
• octu uzyskanego z jednego podstawowego produktu metodą fermentacyjną, pod warunkiem że nie dodano innych składników,
• sera, masła, fermentowanego mleka i śmietany/śmietanki, do których nie dodano składników innych niż przetwory mleczne, enzymy spożywcze i kultury drobnoustrojów niezbędne do produkcji lub – w przypadku sera innego niż ser świeży i ser topiony – lub sól potrzebna do jego produkcji.
Pamiętamy także o odpowiednim sklasyfikowaniu żywności poniżej wykaz kategorii żywności:
• kategoria 0 – wszystkie kategorie żywności;
• kategoria 01 – produkty mleczne i ich analogi;
• kategoria 02 – tłuszcze i oleje, emulsje tłuszczowe i olejowe;
• kategoria 03 – lody spożywcze;
(nie ma podkategorii)
• kategoria 04 – warzywa i owoce;
• kategoria 05 – wyroby cukiernicze;
Przykładowy podział wyrobów cukierniczych na podkategorie:
5.1 Kakao i produkty czekoladowe objęte dyrektywą 2000/36/WE;
5.2 Pozostałe wyroby cukiernicze, w tym pastylki i drażetki odświeżające oddech;
5.3 Guma do żucia;
5.4 Dekoracje, polewy i nadzienie, z wyjątkiem nadzień na bazie owoców objętych kategorią 4.2.4;2
• kategoria 06 – zboża i produkty zbożowe;
• kategoria 07 – wyroby piekarskie;
Przykładowy podział wyrobów piekarskich na podkategorie
– wyroby piekarskie:
07.1 Chleb i bułki;
07.1.1 Chleb wyprodukowany wyłącznie z następujących składników: mąka pszenna, woda, drożdże lub zakwas, sól;
07.1.2 Pain courant francais; Friss búzakenyér, fehér és félbarna kenyerek
07.2 Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie
• kategoria 08 – mięso;
• kategoria 09 – ryby i produkty rybołówstwa;
• kategoria 10 – jaja i produkty jajeczne;
• kategoria 11 – cukry, syropy, miód i słodziki stołowe;
• kategoria 12 – sole, przyprawy, zupy, sosy, sałatki i produkty białkowe;
• kategoria 13 – żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego w rozumieniu dyrektywy 2009/39/WE;
• kategoria 14 – napoje;
• kategoria 15 – przekąski gotowe do spożycia;
• kategoria 16 – desery z wyłączeniem produktów objętych kategoriami 1, 3 i 4;
• kategoria 17 – suplementy żywnościowe zdefiniowane w dyrektywie 2002/46/WE, z wyłączeniem suplementów dla niemowląt i dzieci.