Dodatkowe informacje o wartości odżywczej
Podawanie dodatkowych informacji na produktach często wbrew pozorom sprawia duże utrudnienie, nie zawsze nadgorliwość jest dobra często gdy umieszczamy dodatkowe informacje nie patrzymy na rozporządzenie a jak się później okazuje przepisy są ścisłe i nie możemy umieszczać sobie odmiennego tekstu lub innych wartości nie uwzględnionych w rozporządzeniu.
np. nie możemy sobie dobrowolnie zamieścić informacji że w produkcie występują kwasy tłuszczowe omega 3 ponieważ nie ma takiego wskaźnika w rozporządzeniu, podobnie sprawa ma się z podawaniem kaloryczności produktu nie możemy umieścić tylko samych kcal informację dotyczącą wartości energetycznej podaje się konsekwentnie, niezależnie od miejsca, w którym ją umieszczono, w kJ (kilodżulach) oraz kcal (kilokaloriach).
Oto obowiązkowe dane które muszą się znaleźć na etykiecie:
a) nazwa żywności;
b) wykaz składników;
c) wszelkie składniki lub substancje pomocnicze w przetwórstwie wymienione
w załączniku II lub uzyskane z substancji lub produktów wymienionych
w załączniku II, powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, użyte przy
wytworzeniu lub przygotowywaniu żywności i nadal obecne w produkcie
gotowym, nawet jeżeli ich forma uległa zmianie;
d) ilość określonych składników lub kategorii składników;
e) ilość netto żywności;
f) data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia;
g) wszelkie specjalne warunki przechowywania lub warunki użycia;
h) nazwa lub firma i adres podmiotu działającego na rynku spożywczym, o którym mowa w art. 8 ust. 1;
i) kraj lub miejsce pochodzenia w przypadku przewidzianym w art. 26;
j) instrukcja użycia, w przypadku gdy w razie braku takiej instrukcji odpowiednie
użycie danego środka spożywczego byłoby utrudnione;
k) w odniesieniu do napojów o zawartości alkoholu większej niż 1,2 % objętościowo,
rzeczywista zawartość objętościowa alkoholu;
l) informacja o wartości odżywczej.