Poprawne znakowanie lodów
Jak wiemy uczymy się na błędach, poniżej zestawienie najczęstszych błędów które wykryła Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Przeglądając raporty z kontroli Inspektorów IHARS, w różnych okresach ok. 10% wyrobów lodziarskich było niewłaściwie oznakowanych.
Analizując etykiety lodów dostępnych w sprzedaży najwięcej błędów wykryto w składzie, etykiety analizowano wedle nowego rozporządzenia (UE) nr 1169/2011.
Najczęstsze błędy:
1. Błędy w składzie:
Producenci najczęściej popełniają błąd na etykiecie kiedy w skład lodów wchodzi gotowa mieszanka składników. Zapominają, że w składzie trzeba uwzględnić wszystkie składniki mieszanki. Bardzo często wydłuża to skład produktu. Często nie mieści się na etykiecie więc w większości przypadków producenci pomijają niektóre składniki by zmieści się na etykiecie. Najmniej problemów mają tutaj producenci którzy przygotowują lody z naturalnych składników. Ponieważ ich skład jest krótki bo jest robiony z naturalnych składników. Jak widzimy w tym przypadku opłaca się wyrabiać produkty z naturalnych składników ponieważ nie musimy spędzać dużo czasu na wypisywanie składników. Poza tym klienci bardziej przychylnie patrzą na produkt który ma krótki skład ponieważ wiedzą że nie zawiera on konserwantów, mieszanek i polepszaczy.
Pamiętamy że wykaz składników poprzedzamy wyrazem „składniki” lub sformułowaniem zawierającym ten wyraz. Wymieniamy wszystkie składniki w kolejności malejącej, czyli od składnika, którego jest najwięcej, do składnika, którego jest najmniej.
2. Błędy w określeniu wagi produktu:
Wcześniej lody można było podawać określając ich objętość. Obecnie produkty w postaci stałej podajemy w jednostkach masy, tj. w miligramach, gramach, kilogramach.
3. Brak określenia warunków przechowywania:
Częstym błędem było brak informacji o szczególnych warunkach przechowywania. np.: „Przechowywać w temperaturze nie wyższej niż -20°C”.
4. Brak określenia numeru partii:
Pamiętamy że każdy produkt musi mieć być oznaczony i mieć swój Numer partii.
5. Brak określenia wartości odżywczej:
Od 13 grudnia 2016 r. – obowiązuje obowiązkowa informacja o wartości odżywczej. Większość producentów w dalszym ciągu nie zamieszcza informacji o wartość energetyczna, ilość tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka oraz soli.
5. Brak wykazu na lodach niepakowanych:
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych. Dokładniej jego zmiana z 2013 r., wymaga, aby na żywności nieopakowanej znalazły się informacje: nazwa lodów, nazwa albo imię i nazwisko producenta, wykaz składników. Informacje te podaje się w miejscu sprzedaży na wywieszce dotyczącej danego środka spożywczego lub w inny sposób, w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentom.
Co warto zapamiętać – Podsumowanie?
- Lody sprzedawane na porcje nie muszą mieć daty przydatności oraz numeru partii jednak informacja ta musi znajdować się na opakowaniu zbiorczym.
- Pamiętamy także że informacje na temat żywności muszą być rzetelne, jasne i łatwe do zrozumienia dla konsumenta. Nie mogą wprowadzać konsumenta w błąd. Muszą być umieszczone w widocznym miejscu, w taki sposób, aby były dobrze widoczne i czytelne. Muszą być też umieszczone na opakowaniu lub etykiecie, z użyciem znaków o rozmiarze czcionki określonej w rozporządzeniu (UE) nr 1169/2011.